Voluntariat

voluntariat2

El Programa de voluntariat d’Aldees Infantils SOS Catalunya

El programa de voluntariat i la incorporació de persones altruistes a les diferents activitats que desenvolupem forma part del nostre tarannà i es recull en el Pla Estratègic d’Aldees Infantils SOS, com una valuosa forma d’obrir-nos a la societat i de compartir el nostre dia a dia.

A Aldees Infantils SOS Catalunya col·laboren actualment 50 voluntaris que, amb el seu ajut, donen suport als educadors acompanyant els nostres nens i joves en diferents àmbits: reforç escolar, tallers, sortides, etcètera.

La seva presència és un exemple de com pot contribuir una societat civil compromesa i desinteressada, que col·labora amb els nostres objectius oferint-nos el seu temps i les seves habilitats.

Destacat: El voluntariat transmet valors d’ altruisme, solidaritat i compromís, donant un model i exemple als nens i joves amb els qui desenvolupen la seva tasca.

Com és ser voluntari a Aldees Infantils SOS?

A Aldees Infantils SOS el voluntari no es troba mai sol. Els educadors són els responsables i supervisen les situacions en què es desenvolupa l’activitat. El voluntari actua colze a colze amb els tècnics però en cap cas se li traspassa la responsabilitat sobre els nens i joves amb qui tracta. D’aquesta manera se sent integrat però protegit i la professionalitat de les actuacions queda sempre garantida.

Selecció, formació i compromís

Els voluntaris d’Aldees Infantils SOS són entrevistats individualment per a trobar el perfil i l’activitat més adient per a cadascú. La responsable del programa pot així copsar les habilitats, capacitats,  motivació i entusiasme que transmet el voluntari i imaginar per a ell el programa més adequat que el pot necessitar i aprofitar la seva aportació.

El voluntari signa un compromís d’incorporació, el codi de conducta i rep un manual de benvinguda així com els drets i deures abans de començar amb la tasca assignada.

Durant el temps que els voluntaris estan a Aldees infantils SOS la responsable del programa els ofereix formació en diferents moments: al mes de novembre, aproximadament, per tots aquells que han començat aquell curs, amb una sessió de presentació de la institució; i diferents sessions formatives de temes que poden ajudar-los a la seva tasca amb nosaltres, com ara l’escolta activa, la resolució de conflictes, etc. A més a més se’ls facilita que cursin qualsevol oferta formativa de la Federació Catalana del Voluntariat, de la qual formem part.

Què és i què no és el voluntariat?

  • No és un lloc per a resoldre les necessitats personals o la recerca d’estabilitat. A Aldees Infantils SOS treballem amb “material sensible”, nens i nenes en situacions difícils que necessiten persones estables que puguin oferir models vàlids. Hem de garantir la seguretat dels nostres infants per això volem persones que tinguin la capacitat de mantenir un compromís.
  • No és un pas per a trobar treball. Si es fa per aquest motiu, l’experiència decebrà.
  • No sempre és un lloc d’incorporació immediat, perquè sovint no disposem de places per als voluntaris. Quan els programes ens comuniquen les seves necessitats, truquem però això pot voler dir esperar cert temps.
  • És un espai on gaudir oferint el que ja es sap fer. No es tracta d’enfrontar reptes que demanin esforços. Si una persona és mestra, cuiner/a  o modista per exemple, s’ha d’oferir  per a ensenyar, cuinar o cosir, i sempre que li encanti fer-ho, perquè aquest entusiasme el transmetrà als nens i joves.
  • És una ocupació ocasional. Encara que es tinguin el temps i les ganes, un s’ha de dosificar. Per això és convenient que el voluntari visqui a prop del programa on fa el voluntariat. Així  serà senzill accedir-hi. Es demana poc temps però amb constància: un cop per setmana és suficient.

El voluntari ideal

  • Viu a prop.
  • Se sent estable personal i emocionalment.
  • Té uns coneixements o habilitats amb les quals gaudeix i que poden ser útils.
  • Es compromet a dedicar un dia setmanalment.
  • Sap treballar colze a colze amb els educadors responsables.
Luz-y-Alberto

Jo vaig començar primer i després vaig arrastrar també el meu marit a l’Aldea. Ara ens sentim part de les seves vides i esperem amb ganes el cap de setmana que hi anem per a donar un cop de mà amb els deures i en allò que faci falta a la llar Europa. Si pels nens fos, ens quedaríem fins i tot a dormir! Ens sentim molt bé de poder compartir aquest temps amb ells.

Luz i Alberto

maricarmen

Jo creia que Aldees Infantils SOS era una organització que col·laborava amb projectes a d’altres països, però fer el voluntariat aquí, amb nens i nenes i adolescents prop de casa nostra, ha fet que comprovés que actua de forma directa i propera.

Mª Carmen

josfina

Sempre vaig voler dedicar un temps al voluntariat i quan em vaig jubilar vaig saber que era el moment. Vaig decidir-me per Aldees Infantils perquè volia ajudar els nens i joves que més ho necessiten i que veia als anuncis. Faig classes de reforç al centre obert de Sant Adrià una tarda per setmana. Sense dubte, d’ells venen les millors satisfaccions que rebo en fer el voluntariat.

Josefina

Voleu ser voluntaris?

Si esteu interessats a ser voluntari, podeu omplir el següent funcionari. Us demanarem de quin temps disposeu per a dedicar-lo a Aldees Infantils SOS, a quina àrea de treball (educació, temps lliure…) i què sabeu fer millor o amb què gaudiu més, perquè serà el vostre entusiasme allò que contagiareu als nens i joves amb qui tracteu. Cal dir que només tenim voluntariat a les ciutats on tenim programes d’Aldees Infantils (Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Montcada i Reixac, Sant Quirze del Vallès, Sant Feliu de Codines) i que seleccionem els nostres voluntaris en funció de les necessitats de cada moment.

Si no residiu a cap de les localitats on són els nostres programes però voleu ser voluntari d’una ONG, potser trobareu la informació que necessiteu a la Federació Catalana del Voluntariat.

Fem servir cookies per millorar la navegació web
Acepto
x