La infància

Si bé és cert que al món hi ha més de 410 milions de nens orfes, víctimes de conflictes o sotmesos a treball infantil, al nostre entorn la infància també pateix. A Catalunya, un 23,7% dels infants viu actualment sota el llindar de la pobresa, amb alimentació inadequada, fracàs escolar i allotjaments insalubres. El 2008 els Serveis Socials tenien la tutela de 7.450 nens i adolescents i el 2009 atenien 11.372 casos d’infants en risc social greu. Perquè succeeix això?

prueba_slider_aldees

Les causes per perdre la tutela són molt diverses, com ara les toxicomanies, l’estada a presó o la incapacitat per a exercir com a pares o per a oferir el que els infants necessiten. Sovint l’actuació de suport arriba tard i la capacitat per recuperar el control i protegir de nou els fills ja està molt minvada. El més trist és que les conseqüències del problema continuen al llarg del temps, perquè aquests nens que han patit tenen una gran manca de confiança en ells mateixos i dificultats per aprendre i comunicar-se amb els altres.

Aldees Infantils SOS, tal com expressa en el seu Informe Internacional dels Drets dels nens i les nenes a una família creu que:

  • Cal recolzar les famílies vulnerables i els nens han de romandre dins de l’entorn de la seva família biològica sempre que sigui possible.
  • Cal atacar les causes socials, polítiques i econòmiques relacionades amb la creixent vulnerabilitat de nens al voltant del món, i establir mesures preventives.
  • Els programes i serveis adequats d’acolliment fora de la llar familiar complementen els esforços dirigits a enfortir i recolzar a la família biològica i el seu entorn. L’acolliment fora de la llar familiar es converteix en una necessitat quan altres opcions de suport ja han fallat i aquesta alternativa ajuda essencialment a aquells nens i adolescents que d’una altra forma es quedarien sense protecció.
Fem servir cookies per millorar la navegació web
Acepto
x