Exposició Fotogràfica

El concepte d’atenció a la infància no ha estat entès de la mateixa manera al llarg de la nostra història. Com explica el pensador i sociòleg americà Lloyd de Mause, “la història de la infància és un malson del qual comencem a despertar fa molt poc. Quan més retrocedim en el passat, més exposats estan els nens a la violència, el maltractament i la mort. El tracte despietat anava des de l’infanticidi, l’abandonament, la negligència, el rigor d’embolicar amb faixes els nadons, la inanició deliberada, les pallisses, els tancaments, etcètera.”

Sortosament, en la segona meitat del segle vint s’obriren les portes a l’esperança i l’any 1989 es signà la Declaració dels Drets del Nen, que recull moltes de les premisses imprescindibles per a garantir la seva atenció com a ésser humà i reconeix la seva vulnerabilitat i valor de futur.

foto_expo
A TOTS AQUELLS QUE ESPEREN VEURE I DESITGEN COMPRENDRE
Infància marginada, 100 anys d’història a Catalunya és una exposició fotogràfica itinerant d’Aldees Infantils SOS de Catalunya. La seva vocació és la compartir, arreu del nostre territori, algunes fites històriques relacionades amb l’atenció als infants que ens recorden com de properes són encara algunes pràctiques que avui en dia considerem inhumanes. I també per a reflexionar sobre quantes coses queden encara per millorar i per a avançar en el camp de la infància.

Veure el món amb els ulls d’un nen és una proposta intel·lectual i sociològicament apassionant, no exempta de dificultats perquè implica una sensibilitat que no sempre es troba. Aquesta exposició pretén abastar tot un segle de vicissituds i canvis socials per comprovar com és de difícil passar de mirar unes fotos a veure unes realitats, allò que constituïa un paisatge humà del tot normal i natural i que, no només no és remot en temps sinó que ens aviva sensacions viscudes, removent consciències i esperits.

Darrera les fotografies de l’exposició, sovint pulcres i antinaturalment ordenades i uniformes, s’amaguen molts moments de tristesa, resignació, desconfiança i temor, desamor i solitud infantils. I al mateix temps, val a dir que hi ha un recorregut, en el decurs dels anys, cap al canvi en la concepció social respecte a la infància en desemparament passant a ser primer l’objecte genèric de protecció fins a ser el subjecte individualitzat de drets que és avui.

Si esteu interessats a exposar aquesta mostra en els vostres espais, no dubteu a posar-vos en contacte amb la nostra oficina a Barcelona, al telèfon 933022572.

Fem servir cookies per millorar la navegació web
Acepto
x